Sunday, November 18, 2018

Mély víz

Életük első úszóedzése előtt felsorakoztatták a gyerekeket a medence szélén, majd viccesen azt mondtam a feleségemnek, hogy most pedig azt fogják mondani: "Jump!". És erre teljes döbbenetünkre tényleg ezt kiabálta az edző, a gyerekek pedig uccu neki beugráltak. A medence hetven centiméteres így mindenkinek leér a lába, de azért ez sokk szerű kezdés volt, utána már normalizálódtak az edzések, Andriska már több métert tud úszni gyors úszásban és hátúszásban is, igaz az előbbiben még elég kamikaze szerűen a fejét a víz alatt tartva teszi, így mindig aggódunk mikor jön vissza a víz felé. Alex még lassabban halad, leginkább sétál a medence egyik szélétől a másikig, hacsaknem a vízben sétáló segédedző nem segít neki, olyankor már lehet látni a lábát kalimpálni szépen a víz felett.

Az iskolában is mély vízbe kerültek a gyerekek, új iskolát kezdtek, ráadásul külön iskolába egymástól, amit főleg Alex sérelmezett az elején. Beadtuk az ő jelentkezését is Andriska sulijába, de várnunk kell amíg lesz ott üres hely. Ő "reception year"-t kezdett amolyan 0. évfolyam az általános iskolába, ahol még játékosan tanulnak, de van házifeladat, olvasni és írni is tanulnak, a héten olvasta el élete első könyvét és most épp itt csücsül mellettem és a Télapónak ír angolul levelet, bár az S betűt mindig fordítva írja (Star Wars Lego-ra acsingozik), szerintem a Télapó el fogja tudni olvasni. A számok iránt is el kezdett érdeklődni, az összeadást úgy gyakoroljuk, hogy mennyi két cica és három cica vagy éppen négy krokodil meg három krokodil, bár elismerem az utóbbi kevésbé életszerű, de mindenképp sokkal izgalmasabb feladvány. Egyelőre a húsz a legnagyobb szám, így azzal tesz még csak próbára hogy mennyi húsz cica meg húsz cica meg húsz cica meg .... :-) Andriska is iskolát váltott, de az első napja után is boldogan jött haza, pedig aggódott előtte, hogy talál-e barátokat, majd pár héttel később kaptunk az osztályfőnökétől egy kedves levelet hogy szuperül beilleszkedett. A múlt héten pedig felkerült a legjobbak matek csoportjába ahol eddig hárman voltak, ez cserébe nekem azzal jár, hogy Andriska kérésére az iskolába menet szorzást meg osztást gyakorlunk. Az őszi szünetbe pedig megküzdött egy közel 60 oldalas könyvvel amely Robin Hood gyerekkoráról szólt és egy mini olvasónaplót kellett írni, mindezt 7 évesen nagyon szép teljesítmény. A múlt héten olvasásból is magasabb szintre lépett, mindezt egy maga járta ki, megkérdezte az osztályfőnökét, hogy mit kell tennie azért, hogy nehezebb könyveket kapjon (minden nap hoz haza egy új 0-30 oldalas könyvet), a válasz az volt, hogy az összes 10-es szintű könyvet ki kell olvasnia, ezt megtette és immáron a 11-es szintű könyveket kezdte haza hozni, mindezt teljesen önállóan intézte, sem én, sem a feleségem nem bíztatta vagy kérte, hogy beszéljen a tanárjával. E közben japánul is szépen fejlődik, egy halom házifeladatot szokott kapni a hétvégi japán iskolából és már egyértelműen jobban ír és olvas mint én japánul. Magyarul még ez az állítás nem igaz, de ebben is szépen fejlődik.

A munkahelyen nagyon érdekes új kezdeményezés indult, mindenki kapott szabadon elkölthető 300 fontot amit a saját fejlesztésedre tetszőlegesen elkölthetsz, én egy halom könyvet vettem, így most egy darabig lesz olvasnivalóm termékmenedzsment, dizájn, pszichológia, viselkedési közgazdaságtan , szoftverfejlesztés és analitika területén. A manchesteri irodánk is betelt, több mint 100 új ember érkezett az év folyamán, és még 100 fog érkezni jövőre, 2 évvel ezelőtt pedig kb 20-an voltunk, így szépen fejlődünk, az éves célokat is el fogjuk érni a jelek szerint, így a karácsonyi időszak alatt lesz mit ünnepelnünk, az első karácsonyi party jövő héten lesz, az előző évek alapján kb minden héten lesz valami karácsonyi mulatság.

A végére még egy vicces szösszenet arról mennyire fontos az első benyomás, Andriskával néztük a PAOK-Vidi Európa Liga meccset amit nagy meglepetésre megnyert a magyar csapat, ebből Andriska levonta azt a következtetést, hogy a magyarok jók fociban, én meg ott aggódtam még két perccel a vége előtt is, hogy fújják már le amíg vezetünk :-) 

2 Comments:

Blogger Laci said...

Már hogyne lennének jók a magyarok fociban??? Csak 6 légiós kell a kezdőbe, meg egy külföldi edző és hasítunk...
Örülök, hogy fejlődnek a gyerekek. Andriskának miért kellett új suli?

12:09 AM

 
Blogger Földes Péter said...

Költözés miatt, messze kerültünk a korábbi sulitól.

12:45 PM

 

Post a Comment

<< Home